O Viru

Otok Vir je jedan od 300 otoka i otočića Zadarskog arhipelaga, odnosno jedan od 1186 otoka i hridi u hrvatskom Jadranu. Položen je u Virskom moru u sjeverozapadnom dijelu Dalmacije. Dvadeseti je po veličini među hrvaskim otocima, a osmi u Zadarskom arhipelagu. Ima površinu 22,38 km , dužinu 10,12 km i najveću širinu 4,25 km. Obalna linija mu je 31,43 km.
Vir je od Zadra udaljen 26 km, a morskim putom (do pristaništa) oko 15 NM. S kopna je spojen preko Privlačkog gaza lučkim mostom od 1976. godine, čime je Vir postao sastavnim dijelom kopna. Na istočnom dijelu u Gazu smjestio se otočić Školjić, pokriven borovom šumom i dugačkom pješčanom plažom, koja čini posebnost. Otočić je sve do nedavno bio spojen putom s Virom i za vrijeme oseke bio njegov sastavni dio.

Otok Vir se u povijesnim dokumentima prvi put spominje 1069. godine u Povelji Kralja Petra Krešimira IV, poznatoj pod nazivom Mare nostrum Dalmatikum (pisanom u prisustvu Kralja Petra Krešimira IV Velikog u gradu Ninu) kojom se “naš vlastiti (kraljevski) otok koji se prostire u našem Dalmatinskom (hrvatskom) moru, a zove se Maun, kojem s istočne strane stere otok, koji se u hrvatskom jeziku zove Vir” , daruje samostanu Sv. Krševana u Zadru. U spomenutoj povelji Vir se spominje imenom Ueru, odnosno Veru, za koji naziv znanstvenici pretpostavljaju staromediteransko podrijetlo, što znači pašnjak.

Položaj otoka Vira u centru Jadrana i veza s kopnom (otok koji više nije otok), razvedenost obale i nadasve zdrava mediteranska klima, bitne su pretpostavke i prednosti ovog otoka u turističkom razvoju. Klimatska obilježja od velikog su značaja za naseljenost i izgled nekog prostora. Vir spada u područje pravog mediterana. Broj sunčanih sati godišnje iznosi 2450, skoro 300 sunčanih dana, što ga čini ugodnom destinacijom i izvan glavne sezone. Prosječna količina padalina je nešto iznad 1000 mm, neravnomjerno raspoređena, tako da u ljetnim mjesecima ima prosječno 5 do 6 dana kada se pojavi kiša, a u vrijeme glavne sezone taj broj se dvostruko smanjuje. Vjetrovi su najznačajnija klimatska karakteristika Vira.
Zimi prevladavaju vjetrovi sjevernog kvadranta, bura i tramontana. U jesen i zimi česti su jugo i levanat. U proljeće se javlja maestral, koji je glavni i osvježavajući vjetar zapadnog kvadranta u ljetnim mjesecima. Maestral ublažava ljetne temperature i stvara dobre preduvjete za jedrenje i surfanje. Prosječna temperatura na Viru iznosi nešto više od 15 °C, a srednja temperatura u srpnju oko 25 °C, dok je najniža u siječnju i iznosi 6,5 °C. Navedena zdrava klima sigurno utječe na zdravlje i dužinu života stanovnika. Razvedenu obalu Vira krase pretežno pješćane i šljunkaste plaže, djelom smještene uz borove šume s kristalno čistim morem, što ovaj otok čini idealnim za obiteljski odmor. Blizina dvaju, sjevernog i južnog mora daju mogučnost ugodnog kupanja i kod ljetnih vjetrova. Za juga na sjevernim, a bure na južnim plažama. Kamenita obala na sjeverozapadnom dijelu otoka, koja obiluje morskom florom i faunom, čine atraktivno ronilačko područje za ljubitelje morskih dubina. Mnogobrojne uvale i uvalice s pristaništima i sidrištima omogućuju pristajanje nautičarima na njihovom putu u lanac od 300 otoka i otočića, među kojima je i nacionalni park Kornati. Osim kupanja, surfanja, jedrenja, vožnje na skuterima i ostalim športovima na vodi, zaljubljenici pješačenja mogu se s vrha Bandire (112m) diviti predivnoj panorami koja oslikava cijeli Vir, obližnje otoke i Velebit (1750m). Oni koji poznaju mountain-biking toplo bi preporučili ovo područje za tu vrstu športa. Na nekim virskim plažama, posebno u uvali Sapavac, u blizini venecijanske utvrde – Kašteline, ima peloidnog blata za liječenje reumatskih bolesti, na što upućujemo osobe zrelije dobi.

Zbog idealnog položaja na hrvatskom Jadranu Vir je pogodno mjesto za izlete, npr. u nacionalne parkove: Paklenica s impozantnim kanjonima, Kornati s 200 otoka i otočića, Slapove Krke i Plitvička jezera. U neposrednoj blizini nalazi se i starohrvatski kraljevski grad Nin s najmanjom katedralom na svijetu – Sv. Križ, te 3000 godina stari Zadar čija jezgra obiluje povijesnim spomenicima.